Alles biologisch?
De levensmiddelen van Bio Station Store zijn bijna allemaal gecontroleerd biologisch. Uitzondering zijn producten als water, zout, producten uit de zee, Wilmersburger...
Daarmee is meer dan 90% van ons aanbod van biologische of biodynamische kwaliteit. Biologische producten voldoen aan het Europese EU-keurmerk. Hier vallen alle Europese keurmerken onder, zoals het EKO-keurmerk (streng gecontroleerd door SKAL). Daarnaast is er een keurmerk voor biodynamische producten, het Demeter-keurmerk. Daarbij worden nog hogere eisen gesteld.
Geen chemische middelen en pesticiden
Biologische boeren en telers maken optimaal gebruik van wat de omgeving te bieden heeft. Ze koesteren de bodem en zorgen voor vitale grond. Bewerken de bodem niet met chemische middelen en pesticiden en verstoren daardoor de natuur niet. Hierdoor blijft de biodiversiteit intact, groeien er wilde bloemen rond de akkers en kunnen bijen de gewassen blijven bestuiven. Dat is essentieel voor duizenden vruchten en planten.
Geen kunstmest
Biologische landbouw past geen kunstmest toe en hergebruikt natuurlijke mest. Zo ontstaat geen mestoverschot. Door geen kunstmest of giftige pesticiden te gebruiken, is de vervuiling van het grondwater, sloten en meren minder en is er dus minder geld nodig voor waterzuivering.
Biodynamisch: Demeter
Biologische producten voldoen aan de Europese regelgeving. Bedrijven en producten die het Demeter-keurmerk hebben, gaan nog een stapje verder. Een biodynamische boer gaat vooral uit van de natuurlijke kringloop en dat geeft veel voldoening. Voor Demeter geldt de hoogste norm voor biodiversiteit op en rond het bedrijf. Boeren zorgen daarom grotendeels voor hun eigen biodynamische voer, voeden hun kalveren met verse melk en mest gaat gecomposteerd weer het land op. In een biodynamisch bedrijf is er een zorgzame balans tussen dieren, grond, gewassen en de mensen die er werken. Alles hoort bij elkaar en versterkt zo elkaar.
Ik ben niet tevreden over de kwaliteit van een product. Hoe kan ik dit melden?
Om het nodige te kunnen doen bij onze leverancier, vragen wij het product en/of de verpakking terug te brengen naar de winkel of een foto te nemen, indien mogelijk met het kasticket. Uiteraard krijgt je het product terugbetaald.
Mag ik een product na de vervaldatum consumeren?
Volgens de wet gaat het om de 'minimale houdbaarheidsdatum'. Dat betekent dat de fabrikant garandeert dat het product zijn eigenschappen behoudt tot de vermelde datum, op voorwaarde dat het in optimale omstandigheden wordt bewaard. Dat wil niet zeggen dat je het product niet meer kan consumeren na deze datum, maar dan kunnen de producent en distributeur niet meer aansprakelijk worden gesteld.
Hoe bewaar ik best eieren?
Bewaar eieren thuis in de koelkast. De eieren staan niet gekoeld bij ons, zodat de temperatuur zo min moelijk wisselt. Temperatuurschommelingen zorgen voor condens en deze condens kan weer schimmel veroorzaken.
Waarom kristallisatie honing?
Wist u dat kristallisatie een kenmerk is van goede honing? Alle goede honing gaat op den duur kristalliseren. Dit natuurlijke proces wordt ook wel ‘versuikeren’ genoemd.
Gekristalliseerde honing kan gemakkelijk weer vloeibaar worden gemaakt door ze in handwarm water te zetten (het water mag niet te warm zijn).
Let op dat u de honing niet te warm maakt, vanaf ongeveer 45 graden Celsius zal de honing veel van zijn gezonde enzymen verliezen.
De olijfolie in de fles is troebel / bevat witte vlokken
Olijfolie heeft de eigenschap te stollen bij temperaturen onder de 7 graden Celsius. Dit heeft geen invloed op de kwaliteit. Op kamertemperatuur komt de olijfolie terug in haar oorspronkelijke staat.
Wij aanvaarden Papieren / Elektronische Maaltijdcheques en Papieren Ecocheques in de winkel.